HEMODİYALİZ
Hastanemizde 6 negatif 1 pozitif cihaz olmak üzere 7 cihazımız bulunmaktadır. hemodiyaliz birimimiz 2014 yılından itibaren hizmet vermektedir.
Akut ve kronik böbrek yetmezliği olan hastaların yaşamlarını devam ettirebilmesi için hemodiyaliz tedavisinin belirlenen standartlar ölçüsünde yapılması ve bu amaçla hastalara randevu verilerek gerekli kayıtlarının tutulması, tedavilerinin sağlanması.
Hemodializ: Hastadan alınan kanın bir membran aracılığı ve bir makine yardımı ile sıvı ve solüt içeriğinin yeniden düzenlenmesidir.
Hemodializ Ünitesi: Hemodializ hizmetinin verildiği yerdir
DİYALİZ BİRİMİ YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLARI VE GÖREV, YETKİ, SORUMLULUKLARI
Hemodializ Uzman Hekimi: Sağlık Bakanlığı hemodializ yönetmeliğindeki şartlara haiz, nefroloji uzmanı veya 3 ay hemodializ eğitimi aldıktan sonra hemodializ sertifikası almış olan uzman hekimdir. 18 yaşından küçük diyaliz hastalarının uzman değerlendirmesini çocuk nefroloji uzmanı veya sertifikalı çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı yapar
Hemodializ Sorumlu Hekimi: 6 aylık hemodializ eğitimi devresi sonunda sınav ile başarılı görülüp bakanlıkça hemodializ sertifikası verilen hekimlerdir.
Hemodiyaliz Teknikeri: Meslek eğitimi üniversitelere bağlı sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarının “Diyaliz” programından mezun olmuş teknikerlerdir.
Hemodializ Hemşiresi: En az sağlık meslek lisesi mezunu olup 3 ay hemodializ hemşireliği eğitimi alarak sınavla hemodializ sertifikası almaya hak kazanmış hemşirelerdir.
Hemodializ Teknisyeni: En az teknik lise mezunu olup üzerine hemodializ teknisyenliği eğitimi almış ve hemodializ ünitesinde çalışan teknisyenlerdir.
Hemodializ Sekreteri: Hemodializ ünitesinde görevli sekreterya hizmetlerini yürüten kişilerdir.
HEMODİALİZ İŞLEYİŞİ:
Hemodializ ünitesinde verilen hizmet bu konuda eğitim almış yetkin personel tarafından, haftanın 6 günü (Pazartesi-Cumartesi arası) 08:00-17:00 saatleri arasında yapılır.
Hasta hemodiyalize kabul edilmeden önce varsa raporları, yoksa tetkikleri ve enfeksiyon durumunu belirten “HBS Ag, Anti HCV, Anti HIV” sonuçları hemodiyaliz hekimi tarafından incelenerek hemodiyaliz cihazı ve haftalık seans sayıları belirlenerek hemodiyaliz programına alınır.
Başka bir merkeze gidecek hastanın talebi olur ise, “hasta transfer formu (Epikriz)”, hekimi tarafından düzenlenir ve hastaya verilir.
Hemodiyaliz programına alınan her hasta için dosya açılır, hasta hekimi tarafından hazırlanır, muayene ve müşahede formuna işlenir, hastanın tetkikleri “hemodiyaliz yönetmeliği”ne uygun olarak belli aralıklarla yaptırılır ve bunlar “laboratuar takip formu”na hekimi tarafından kayıt edilir. Sonuçlar uzman tabip tarafından kontrol edilerek hastanın tedavi protokolü düzenlenir.
Hemodiyaliz teknisyeni hastalar hemodiyalize alınmadan önce su arıtma sisteminin günlük bakımını ve hemodiyaliz cihazlarının hemodiyaliz seansına hazırlığını yapar.
Hasta hemodiyaliz seansına başlarken her seans başında hastanın hemşiresi kilosunu tartar, vital bulgularını alır ve hastanın “hasta gözlem formu”na kaydeder. Bu bulgular ve hekim order’ı ile tedaviye başlanır.
Tedaviye alınan hasta hekimin belirleyeceği kadar süre ile hemodiyaliz makinesine bağlı kalır. Bu süre içerisinde saat başı tansiyon takibi yapılır ve “hasta gözlem formu”na kaydı yapılır.
Hemodiyaliz tabibi her seansta hastanın durumunu değerlendirir ve tedavisinde bir değişiklik olacaksa aylık hasta takip formuna yazarak onaylar.
Hemodiyaliz seansı sonunda hastanın order’ında belirlenmiş tedavisi varsa uygulanır, uygulanan tedaviler “hasta gözlem çizelgesi”nin ön yüzüne, kullanılan malzeme ve ilaçlar ise arka yüzüne kayıt edilir.
Hemodiyaliz cihazlarında çıkan arızalara ilk müdahaleyi hemodiyaliz teknisyeni yapar. Sorunu çözemediği durumlarda ilgili firmaya haber verir, kendi denetiminde tamirini yaptırır. Arızalar “arıza formu”na, bakım-onarım ve parça değişimi her cihaza ait “cihaz sicil formuna teknisyen tarafından kayıt edilir. Hemodiyalizde kullanılan ve su arıtma sistemi tarafından üretilen saf suyun kontrollerini hemodiyaliz teknisyeni hemodiyaliz yönetmeliği’nde belirtilen periyotlara uygun olarak yaptırarak analiz sonuçlarını dosyalar.
Hemodiyaliz cihazları ve su arıtma sisteminde kullanılan sarf malzemeleri (hipoklorit, tablet tuz, sitrik asit, vs.) hemodiyaliz teknisyeni tarafından takip edilir ve sorumlu uzmana danışılarak temin edilir.